Dutch baby – pieczony naleśnik z Granolą Pistacjową z Różą, serkiem Mascarpone, pastą pistacjową i truskawkami
SKŁADNIKI:
2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 75 g) szczypta soli olej do wysmarowania patelni lub masło klarowane (nasze ulubione)
DO PODANIA:
2 łyżki serka Mascarpone 3 łyżeczki pasty pistacjowej (lub dowolnej pasty orzechowej np. migdałowej) Piękne truskawki Granola Pistacjowa z Różą
Sposób przyrządzenia:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy patelnie żeliwną lub naczynie żaroodporne o średnicy 18 – 20 cm i nagrzewamy przez 10 minut. 2. W misce łączymy trzepaczką 2 jajka, mleko, mąkę oraz sól. Odstawiamy ciasto do czasu rozgrzania patelni. 3. Otwieramy piekarnik i ostrożnie natłuszczamy patelnię masłem klarowanym, nie zapominając o brzegach – można sobie pomóc ręcznikiem papierowym. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 17 – 20 minut do lekkiego zbrązowienia. 4. Wyciągamy z patelni i układamy dodatki: pokrojone truskawki, serek Mascarpone i pastę pistacjową. Posypujemy chrupiącą Granolą Pistacjową z Różą. Zjadamy z wielkim uśmiechem😃
Dodaj komentarz