Dutch baby – pieczony naleśnik z Granolą Pistacjową z Różą, serkiem Mascarpone, pastą pistacjową i truskawkami

SKŁADNIKI:

2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 75 g)
szczypta soli
olej do wysmarowania patelni lub masło klarowane (nasze ulubione)

DO PODANIA:

2 łyżki serka Mascarpone
3 łyżeczki pasty pistacjowej (lub dowolnej pasty orzechowej np. migdałowej)
Piękne truskawki
Granola Pistacjowa z Różą

Sposób przyrządzenia:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy patelnie żeliwną lub naczynie żaroodporne o średnicy 18 – 20 cm i nagrzewamy przez 10 minut.
2. W misce łączymy trzepaczką 2 jajka, mleko, mąkę oraz sól. Odstawiamy ciasto do czasu rozgrzania patelni.
3. Otwieramy piekarnik i ostrożnie natłuszczamy patelnię masłem klarowanym, nie zapominając o brzegach – można sobie pomóc ręcznikiem papierowym. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 17 – 20 minut do lekkiego zbrązowienia.
4. Wyciągamy z patelni i układamy dodatki: pokrojone truskawki, serek Mascarpone i pastę pistacjową. Posypujemy chrupiącą Granolą Pistacjową z Różą. Zjadamy z wielkim uśmiechem😃

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry