Pieczone marchewki na jogurcie greckim

SKŁADNIKI:

kilka marchewek (300-400g)
400 g jogurtu greckiego
Granola Keto Orzechowa
olej rzepakowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
granat
miód
sól
olej chili (opcjonalnie)
gaza lub czysta bawełniana ściereczka

Sposób przyrządzenia:

1. Jogurt grecki wymieszaj z niewielką ilością soli. Na sitku rozłóż gazę lub ściereczkę i wylej jogurt. Zwiąż materiał tworząc kulkę i umieść sitko na misce. Wstaw do lodówki na całą noc.
Jeśli masz mało czasu pomiń przygotowanie sera labneh i tylko odsącz jogurt grecki na sitku.


2. Marchewki umyj, obierz i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Wysmaruj olejem rzepakowym i posól. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.


3. Przekrój granat i wybierz pestki z 1/4 owocu. Najlepiej robić to w misce z wodą.


4. Na talerz wyłóż labneh lub jogurt grecki. Poukładaj upieczone marchewki. Posyp pestkami granatu, natką pietruszki i Granolą Keto Orzechową. Danie możesz polać olejem chili i miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry