kilka marchewek (300-400g) 400 g jogurtu greckiego Granola Keto Orzechowa olej rzepakowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki granat miód sól olej chili (opcjonalnie) gaza lub czysta bawełniana ściereczka
Sposób przyrządzenia:
1. Jogurt grecki wymieszaj z niewielką ilością soli. Na sitku rozłóż gazę lub ściereczkę i wylej jogurt. Zwiąż materiał tworząc kulkę i umieść sitko na misce. Wstaw do lodówki na całą noc. Jeśli masz mało czasu pomiń przygotowanie sera labneh i tylko odsącz jogurt grecki na sitku.
2. Marchewki umyj, obierz i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Wysmaruj olejem rzepakowym i posól. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
3. Przekrój granat i wybierz pestki z 1/4 owocu. Najlepiej robić to w misce z wodą.
4. Na talerz wyłóż labneh lub jogurt grecki. Poukładaj upieczone marchewki. Posyp pestkami granatu, natką pietruszki i Granolą Keto Orzechową. Danie możesz polać olejem chili i miodem.
Dodaj komentarz