Placki twarogowe ze Śliwkami z patelni

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE:

200 g twarogu półtłustego
2 jajka
75 g mąki (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej)
1/3 szklanki mleka
1 łyżka miodu
olej rzepakowy

DO PODANIA:

kilka śliwek węgierek
1/2 łyżeczki cynamonu
jogurt naturalny
Wegańska Granola z Jagodą Leśną

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki na placki (poza olejem) łączymy w pojemniku blendera. Ciasto ma mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Jeśli użyty twaróg jest suchy to może wymagać nieco więcej mleka.

Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron.

Śliwki kroimy na połówki i umieszczamy na patelni lub w rondelku. Podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut, aż zmiękną, puszczą trochę soku, a skórka zacznie odchodzić. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu.

Układamy placki na talerzu, układamy śliwki i jogurt naturalny. Posypujemy Wegańską Granolą z Jagodą Leśną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry