Jak powstała granola i dlaczego ją pokachałyśmy

Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w 1863 r. Krótko potem podobną recepturę zaproponował swoim pacjentom i konsumentom, słynny producent płatków zbożowych – John Harvey Kellogg. Ten uznany lekarz i dietetyk wymyślił również płatki kukurydziane!
Oryginalny przepis to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości.

Na szczęście pierwotna receptura profesora Kelloga jest jedynie wytyczną – inspiracją i można ją odmieniać przez wszystkie kubki smakowe!

Tyle chrupiącej dobroci!

poprawia ciśnienie tętnicze krwi

Badania dowodzą, że składniki bogate w błonnik pomagają je obniżyć. Sam owies jest doskonałym źródłem beta-glukanu, rodzaju błonnika, który obniża też poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego) – czy to nie jest zaleta? Mało to rzeczy na co dzień nam ciśnienie podnosi!? 😉

zmniejsza poziom cukru we krwi

Pełnoziarniste płatki, suszone owoce, orzechy i nasiona pomagają kontrolować poziom cukru we krwi , szczególnie u osób borykających się z nadwagą lub stanem przedcukrzycowym – jaka to słodka cecha!

poprawia zdrowie jelit

Są dowody, że granola zwiększa poziom zdrowych bakterii jelitowych w porównaniu z rafinowanymi płatkami śniadaniowymi.

zawiera przeciwutleniacze

Składniki dobrych granoli (kokos, nasiona, orzechy) są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasze organizmy przed stanami zapalnymi – chrupiąca tarcza!

Czy granola może zaszkodzić? Może! 

Jeśli do Twojej miseczki trafi produkt z dużą zawartością cukru (zwracaj uwagę na etykiety!) albo nie znajdziesz umiaru w konsumpcji. 

Klasycznie podawana jest z mlekiem, napojami roślinnymi lub jogurtem. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, węglowodanów i błonnika  doskonale sprawdza się na śniadanie. 

W naszych przepisach znajdziesz jednak całe mnóstwo inspiracji na zdrowe przekąski, desery, a nawet jako dodatek do ciast lub składnik pożywnych batonów.

Fajnie, że przyjęłaś zaproszenie od dziewczyn i jesteś tutaj z nami.

Chrup złociste dobroci. Na zdrowie!

Ps. Chcesz poznać przepis na ten pyszny tatar z awokado? Wystarczy, że klikniesz w poniższy przycisk.

Lorem ipsum dolor sit amet, con sectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Laudem soleat veritus vim ex, ex fastidii contentiones sea. Mel no duis rebum equidem, quam torquatos reformidans cu vel. Malor sum adolescens scribentur nec fasilis quo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Do góry